Big Science op de Precisiebeurs

16-11-2016 - 17-11-2016

Voor de vijfde achtereenvolgende keer heeft het ILO-Net meegewerkt aan de Precisiebeurs in Veldhoven. Met een deelname van meer dan 1500 bezoekers per dag behoort deze beurs tot de best bezochte op het gebied van technologie-ontwikkeling in Nederland maar er waren exposanten uit heel Europa. Op de beursvloer waren meer dan 300 bedrijven, van klein tot groot, aanwezig.

De bijdrage van het ILO-Net bestond uit een lezingenprogramma gewijd aan Big Science, op de eerste dag van het programma. De presentaties waren dit jaar gewijd aan de laatste ontwikkelingen in het kader van ESS, CERN, ITER, ESRF en ESA (in het bijzonder de nieuwe röntgentelescoop ATHENA). Deelname van Nederland aan deze faciliteiten schept vele mogelijkheden voor bedrijven om technologie te leveren en de presentaties waren er vooral op gericht om de werkpakketten te illustreren waarop bedrijven kunnen intekenen. Het is niet altijd even gemakkelijk voor bedrijven om een tendertraject te doorlopen. In een aantal presentaties, verzorgd door vertegenwoordigers van de Big Science faciliteiten, werd ingegaan op de aanbestedingsprocedures, en werden tips gegeven hoe de kansen op toekenning van contracten kunnen worden geoptimaliseerd. De presentaties werden met een aantal van tussen de 40 en 80 bezoekers goed bezocht.

Intussen op de beursvloer werd aandacht besteed aan een aantal actuele ontwikkelingen bij Nederlandse onderzoeksinstellingen. Een centraal in de Dommelhal gelegen stand gaf een beeld van wat Big Science Instituten zoal ondernemen. In het bijzonder toonde NIKHEF zijn bijdragen aan CERN en aan de ontwikkeling van technologie voor de Einstein telescoop, een nieuwe interferometer voor de detectie van de onlangs ontdekte gravitatiegolven. Nederland heeft een uitstekende kans om deze faciliteit, in een brede internationale samenwerking, te realiseren in Zuid-Limburg. CERN had Ron Suykerbuik afgevaardigd die op de stand namens dit grootste Deeltjeslaboratorium een aantal show cases presenteerde. Daaronder een sectie van de supergeleidende  versnellerdipoolmagneten die middelpuntvliedende kracht leveren om de met lichtsnelheid rondvliegende deeltjes in hun 30 Km lange circelvormige baan te houden. Ron gaf daarbij uitgebreid toelichting voor de bezoekers over de werking en beheersing van versnellers en de constructie van supergeleidende magneten.

Het ILO-Net zal snel met het Mikrocentrum een evaluatie starten om ervoor te zorgen dat ook volgend jaar weer een succesvolle bijdrage gerealiseerd zal worden. De volgende Precisiebeurs zal in 2017 op 15 en 16 november gehouden worden.

Enkele quotes van de door het ILO-Net genodigden aan de Precisiebeurs:

"It was indeed a pleasant conference and I particularly appreciated the networking opportunities with other colleagues from other Big Science Projects across Europe.Furthermore, I found the fair to be a very interesting platform to source some potential new contractors for F4E contracts and new requirements, in particular in the area of Technical Support Services / Metrology. 

I would be pleased to keep collaborating with you both in a near future and keep Dutch companies on-boarding and supporting F4E in its mandate to deliver the EU contribution to the ITER Project."

Anthony Courtial (Fusion for Energy)

"On behalf of HL-LHC project I want to thank you again for the invitation to participate in this nice event. Congratulations for the great organization."

Hector Garcia Gavela (CERN)

Speciale dank van het ILO-Net aan alle mensen van het Mikrocentrum, bedankt voor de goede service, organisatie en gezelligheid!