Dit was de Precisiebeurs 2019

13-11-2019 - 14-11-2019

Op 13 en 14 november werd de 19de editie van de Precisiebeurs georganiseerd in het NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven.
Organisator Mikrocentrum kijkt tevreden terug op een zeer succesvolle editie met 300 exposanten en een record van 3704 bezoekers uit 42 landen.

 

 

  • Vakbeurs met ruim 300 specialistische bedrijven en kennisinstellingen uit met name Nederland, België, en Duitsland.
  • Congres met ruim 50 innoverende en inspirerende lezingen op het gebied van o.a. meten, micro-bewerken, motion control en engineering.
  • Internationaal Meet & Match Event

Verslag G. Cornet:
 
Big Science was dit jaar opnieuw een belangrijk thema op de Precisiebeurs in Veldhoven. Op 13 november vond een door Mikrocentrum en ILO-net georganiseerd symposium plaats. Na een korte introductie van Gerard Cornet (coördinator ILO-net) over actuele ontwikkelingen in Big Science en bij het ILO-net, gaf Prof. Frank Linde (Nikhef) een mooi overzicht van het onderzoek op het gebied van gravitatiegolven, met speciale aandacht voor de ontwikkeling van de volgende generatie gravitatiegolfdetectoren als de Einstein Telescoop. Zijn presentatie werd gevolgd door een presentatie van Dr. Rende Steerenberg (CERN) over het deeltjesonderzoek met de deeltjesversnellers bij CERN in Geneve. Beide presentaties gaven tevens een goed overzicht van de typische sleuteltechnologieën die voor Big Science van belang zijn.

Na de lunch lag het accent op de commerciële mogelijkheden in Big Science. Prof. Marco Beijersbergen (directeur Cosine en trekker van de HTSM roadmap Advanced Instrumentation) schetste een (nieuw) model voor ondersteuning van wetenschap en bedrijven, dat co-development in vroege stadia van technologieontwikkeling zou kunnen bevorderen.
De dag werd afgesloten met een aantal korte presentaties (CERN, ITER/F4E en astronomische instrumentatie), die de concrete tendermogelijkheden onder de aandacht brachten voor technologieontwikkeling die in de komende jaren gevraagd zal worden.

Met een bezoekersaantal van tussen de 40 en 70 werden al deze presentaties dit jaar uitzonderlijk goed bezocht.
Voor de eerste keer  werd als onderdeel van de Big Science bijdrage tevens een aantal presentaties verzorgd binnen  de overige parallelsessies, zowel op de 13-de als de 14-de november. Daarin kwam een aantal specifieke Big Science technologieën aan de orde, in het bijzonder voor de Einstein Telescoop, voor CERN en voor ITER. En natuurlijk was er de goed bezochte stand van  het ILO-net op de beursvloer, dit jaar toegerust met de interactieve LHC-tunnel waarin de faciliteiten bij CERN in Geneve werden getoond en toegelicht.


Zoals gebruikelijk werd deze Precisiebeurs ook benut om overleg te voeren met delegaties vanuit ITER/F4E en CERN. Zo werden afspraken gemaakt om komend jaar in een aantal workshops, tezamen met het Mikrocentrum, sleuteltechnologieën voor de verschillende Big Science faciliteiten beter in kaart te brengen, alsmede om de mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven om hierop in te spelen daarbij onder het voelicht te brengen.


Het ILO-net kijkt dus terug op een zeer geslaagde, maar ook gezellige en uiterst nuttige beurs!