Holland@CERN

04-06-2019 - 05-06-2019

Het programma vond plaats bij CERN in Genève en is georganiseerd door  ILO-NET. Naast presentaties, een beursvloer en contactmomenten stond ook een aantal rondleidingen op het programma. Het event is opgezet met een selectie van dertig Nederlandse bedrijven.

Holland@CERN, een bijzonder event waar business en science elkaar ontmoeten.


Verslag Holland@CERN juni 2019

Begin juni was de derde editie van Holland@CERN. De Nederlandse industrie was met 25 bedrijvenvertegenwoordigd en ruim 50 personen namen hieraan deel. Daarnaast was er een delegatie met hooggeplaatste personen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de topsector High Tech Systemen, VNO-NCW en vertegenwoordigers van de lokale ambassades en consulaten.

Na de inauguratie door Fabiola Gianotti, directeur-generaal van CERN, en Michiel Sweers, directeur Kennis en Innovatie van EZK, nam de delegatie deel aan een rondleiding langs de stands. Daarna was er een lunch voor de delegatie met groepshoofden en afgevaardigden van CERN gevolgd door een rondleiding langs verschillende laboratoria van CERN, waarna deze groep zich weer bij de vertegenwoordigers van de bedrijven voegden voor een algemene presentatie over CERN en een netwerk diner, waarbij ook alle Nederlandse stafleden van CERN waren uitgenodigd.

Om de interactie tussen de bedrijven met de vertegenwoordigers van CERN zo goed mogelijk te laten verlopen waren er verschillende manieren bedacht om deze contacten tot stand te brengen. De bedrijven hadden bijna allemaal een eigen stand in de nabijheid van het CERN restaurant waardoor deze stands, zoals gepland, tijdens de lunch veelvuldig werden bezocht. De eerste middag waren er pitches van de bedrijven aan met name de inkopers van CERN en daarna presentaties van CERN over aanstaande projecten met nadruk op de benodigde interactie met de industrie.

De tweede ochtend waren er rondleidingen bij twee verschillende laboratoria van CERN. Tijdens de lunch was de aanloop van medewerkers van CERN bij de stands aanzienlijker dan de eerste dag. Veel spontane interacties tussen industrie en CERN personeel vonden plaats die erg nuttig bleken te zijn.

De meeste interactie met CERN was tijdens de “CERN-to-business meetings”, voornamelijk gepland op de tweede middag, maar er waren ook al ontmoetingen gepland op andere momenten van het programma en op de dag erna.

De bedrijven waren zeer tevreden over de interacties met CERN en de ervaring leert dat het altijd een zet in de rug is om het terugvloeien van geld van CERN naar de Nederlandse economie te bevorderen. Ook al zullen we dat deze keer weer moeten afwachten, we zien de toekomst positief tegemoet.