IPAC 2014

15-06-2014 - 20-06-2014

De IPAC (International Particle Accelerator Conference) is ontstaan uit drie conferenties die in drie werelddelen werden gehouden. Daarmee is een jaarlijks evenement ontstaan dat achtereenvolgens Amerika, Azië en nu voor de tweede keer Europa aandoet. Deze vijfde editie was een unieke gelegenheid voor bedrijven om kennis te maken met de business kansen die versnellertechnologie nu al biedt en die in de nabije toekomst een grote doorbraak gaat maken naar de civiele markt. Onder andere medische versnellers, maar ook Vrije Elektronen Lasers.  Deze zogenaamde FEL’s zijn versneller gedreven lasers met uitzonderlijke eigenschappen en bijzondere toepassingen.

IPAC’s zijn belangrijke evenementen voor bedrijven die werk willen maken van een markt die zich volop gaat   ontwikkelen. 1500 versnellerfysici en -ingenieurs uit de hele wereld waren bij het congres te Dresden. De driedaagse Industriebeurs was geïntegreerd met de postersessies. Alle pauzes, ontbijt, lunch en borrels vonden op de bedrijvententoonstelling plaats. Meerdere keren per dag kwamen alle congresgangers langs de stands van 100 internationale bedrijven die de markt hebben ontdekt als toeleverancier van versnellertechnologie. De formule van een industrietentoonstelling bij een congres is in sterke mate onderscheidend van bekende vakbeurzen, waar bezoekers hooguit korte tijd aandacht heeft voor een deel van de standhouders.

Onze missie stond open voor alle Nederlandse bedrijven, er was ruimschoots publiciteit gegeven aan dit evenement, via websites, flyers en op evenementen waar veel bedrijven komen. Voorafgaand hadden we een Deelnemersbijeenkomst gehouden waar de bedrijven die medegingen hun wensen kenbaar konden maken en waar we alle details met elkaar hebben afgestemd. Uiteindelijk was er op de Dutch Lane, een Hollandpaviljoen met 48m2, ruimte voor 9 Nederlandse bedrijven. De bedrijven waren zeer tevreden over de aanloop op hun stands en de hele organisatie van het Paviljoen, die hun veel werk uithanden had genomen. Tevens valt de onderlinge interactie van de deelnemers en de relaties met de buitenlandse bedrijven op de Industry Exhibition van de IPAC in de smaak. Het is opnieuw aangetoond wat een groot voordeel het is om met een gezamenlijke en onderscheidende missie in het buitenland aanwezig te zijn. De deelnemers zeiden te verwachten dat als de volgende jaren de IPAC in de VS, respectievelijk in Zuid-Korea gehouden zal worden ze weer zullen besluiten om weer buiten Europa met een dergelijke missie mee te gaan. Het is van belang om de versneller community te blijven confronteren met het voor hun onontbeerlijke en hoge technisch kunnen van Nederlandse bedrijven. We doen dit ook voor MKB dat nog onvoldoende bekend is met deze vorm van business bij Big Science.

De congresbezoekers waren afkomstig van alle versnellerlaboratoria uit de hele wereld en ook CERN was met een grote delegatie aanwezig. Het vlakbij Dresden gelegen GSI, Helmholtz Centre for Heavy Ion Research, waar Nederland waarschijnlijk binnenkort lidstaat van zal worden, is ook een versnellerfaciliteit en is mede‑organisator van deze IPAC. GSI heeft een synchrotron voor zware ionen. Alle Europese synchrotrons waren er: ESRF, Soleil, Desy, Diamond, PSI. En light sources buiten ons werelddeel. Zoals PAL uit Zuid-Korea. PAL bouwt  een eigen FEL en FEL’s zijn dan ook een belangrijk onderwerp van IPAC’s.  De Europese XFEL is er en de in Zwitserland nieuw te bouwen Swiss-FEL bij het Paul Scherrer Laboratorium. De komende jaren zullen vele FEL’s in de wereld gebouwd gaan worden.

The Dutch Lane trok op de Industry Exhibition veel bekijks door de bedrijven die er staan en de opvallende oranje uitstraling die het met de klompen en tulpen altijd goed doet in het buitenland, zodat we een opvallende plaats innamen op de beurs. Mede door de ruime aandacht met oranje versierselen tbv de Hollandbranding trokken we vele bezoekers. Die bezoekers tonen zich keer op keer verbaasd vanwege het hoge niveau van Nederlandse bedrijven op High-Tech gebied.

De door de Nederlandse Ambassade in Berlijn gesponsorde Cocktail Party in The Dutch Lane op de IPAC een was groot succes. Met ruim 100 bezoekers en de toespraak van de Honorair Consul Georg Prinz zur Lippe-Weissenfeld waren naast de uitgenodigde delegates van CERN, ESS en ESRF vele andere IPAC deelnemers en belendende standhouders op het rumoer in The Dutch Lane afgekomen.

In zijn toespraak roemde Prinz zur Lippe-Weissenfeld de treffende overeenkomst tussen de Dresden regio en de Nederlandse High Tech bedrijven: innovativiteit en een krachtige ondernemersgeest. Ook andere overeenkomsten tussen vrijstaat Saxen en het tolerante en eigenzinnige Nederland zijn typerend voor een klimaat waar vernieuwing en vooruitgang steeds tot grote bloei leiden. Niet in het minst dankzij aanwezigheid van een intensieve kennisinfrastructuur met vooraanstaande universiteiten en HBO-instellingen, die voorzien in de behoefte aan hooggeschoold personeel maar ook de cruciale toegepaste research leveren, mede gestimuleerd door het Fraunhofer Instituut dat ook in Dresden een vestiging heeft.

Datum: 
zondag, 15 juni, 2014 tot vrijdag, 20 juni, 2014
Locatie: 
Dresden, Duitsland