ITER Business Forum 2013

21-03-2013 - 22-03-2013

Op de belangrijkste gebeurtenis dit jaar voor bedrijven op het gebied van fusie was het ITER Business Forum op 21 en 22 maart in Toulon gaf Cock Heemskerk van HIT, Heemskerk Innovative Technologies een boeiend overzicht van de kansen van MKB's in de ITER Remote Handling wereld. De sprekers op IBF waren òf mensen van F4E of ITER-IO òf ze waren vertegenwoordigers van bedrijven die als hoofdaannemer kunnen en willen gaan optreden. De enige uitzondering was Cock Heemskerk die juist de invalshoek van een klein bedrijf ging belichten. Het publiek, in groten getale aanwezig, was erg enthousiast. Onmiddellijk na de presentatie van Cock nam de belangrijkste speler in de Remote Handling wereld, Carlo Damiani, de groepsleider van F4E het woord en sprak vol bewondering over Cock's waardevolle inbreng. Zie hieronder de presentatie van Cock Heemskerk.

In dezelfde sessie Remote Handling, met de Nederlandse ILO als voorzitter, was er ook een presentatie getiteld: "The European Team for the Divertor Remote Handling Challenge" waarbij naast aandacht voor Astrium en Areva ook de Nederlandse inbreng volop aan de orde kwam, met Dutch Space, HIT, NRG en DIFFER en ook een plaatje van het RHSC in kasteel Rijnhuizen onder de titel: "Virtual Reality Simulation and RH training expertise". Zie hieronder de presentatie van Jens Wendorff.

DeMaCo werd genoemd als één van de geprequalificeerde bedrijven voor een Cryo-tenderactie door het hoofd van de Indiase DA (domestic Agency).

De IBF in Toulon was de opvolger van de uiterst succesvolle versie in Manosque in dec 2011 waarbij ook veel Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd waren en was opnieuw georganiseerd door de franse ILO Sabine Portier samen met alle ILO's, met ITER en met de Europese DA (Domestic Agency) F4E en de overige DA's. Voor alle informatie zie hier.

Sprekers waren de directeuren Motojima van ITER en Bindslev van F4E maar ook de hoofden van de procurement-afdelingen die informatie gaven over de komende tenderacties en hoe daarop in te spelen. Daarnaast was er ook een bezoek aan het ITER terrein gepland, waar nu volop activiteiten gaande zijn. Van groot belang tijdens het ITER Business Forum 2013 waren ook de B2B’s: 1-op-1 gesprekken tussen bedrijven onderling maar ook met zowel ingenieurs, wetenschappers als procurement-deskundigen van F4E en ITER-IO.

Toon Verhoeven
Datum: 
donderdag, 21 maart, 2013 tot vrijdag, 22 maart, 2013
Locatie: 
Toulon