Precisiebeurs 2012

28-11-2012 - 29-11-2012

Op 28 en 29 november organiseerde het Mikrocentrum in Veldhoven de 12de Precisiebeurs. Ruim 250 bedrijven, instituten en onderwijsinstellingen presenteerden hun kunnen op het gebied van fijnmechanica, mechatronica en aanverwante gebieden. In het lezingenprogramma was, in samenwerking tussen de beursorganisatoren en de CERN Industrial Liaison Officer (ILO) Rob Klöpping, een belangrijke plaats ingeruimd voor CERN. Een uit inkopers, wetenschappers en ingenieurs bestaande CERN-delegatie was op uitnodiging van de Beursorganisatie afgereisd naar Veldhoven. De hele parallelsessie op woensdagochtend was hiervoor gereserveerd met vijf presentaties van de CERN-delegatie. Veel aandacht was er gewijd aan vergevorderde plannen voor de opvolger van de zo succesvolle LHC versneller, CLIC genaamd. CLIC wordt een lineaire versneller gebaseerd op een volsterkt nieuw concept waarmee een compacte bouw mogelijk is. Maar voor het zover is zal er nog veel ontwikkelwerk te doen zijn. In 2020 zou de bouw kunnen starten.

Aan het eind van de CERN-presentaties hield Hans Priem van VDL-ETG nog een pleidooi voor Nederlandse industriële samenweking om een rol te gaan spelen bij de realisatie van CLIC. VDL is een voorbeeld van een bedrijf dat door het aangaan van nauwe relaties met CERN regelmatig succesvol is in het verwerven van Big Science orders.

Na afloop van de ochtendsessie was er een matchmaking lunch waar de omvangrijke CERN-delegatie met speciaal geselecteerde bedrijven business contacten kon leggen voor toekomstige samenwerking. De rest van de tijd hebben de gedelegeerden gretig gebruik gemaakt van de gelegenheid om de stands te bezoeken. Hun reacties waren uitermate positief en men was aangenaam verrast door de unieke verzameling van bedrijven die op de beurs exposeerden.

Bij zijn inleiding van de CERN-ochtend wees sessieleider Klöpping op het onlangs opgerichte ILO-Net, een samenwerkingsverband van de Nederlandse ILO's van de verschillende Big Science projecten waar Nederland aan deelneemt. Deze ILO's fungeren als interface tussen de Big Science instituten zoals CERN, ITER, ESO, ESRF en ASTRON enerzijds, en de Nederlandse industrie anderzijds. Zij distribueren Calls for Tender naar geschikte bedrijven, geven desgewenst toelichting hierop en kunnen contacten leggen met de betrokken wetenschappers. Daarnaast organiseert het ILO-Net informatiemiddagen en andere evenementen waar het bedrijfsleven en wetenschap elkaar kunnen ontmoeten. Onder de naam Dutch Scientific neemt het ILO-net deel aan tentoonstellingen en presentaties. Communicatie gebeurt voorlopig nog via de ITER-NL Nieuwsbrief. Overigens was ITER ook in het middelpunt van de belangstelling te vinden op deze Preciciebeurs. Tony Donné gaf een presentatie waarbij hij uitvoerig inging op de gang van zaken rond de bouw van de ITER reactor in Cadarache. Begin volgend jaar wordt er, deze keer in Toulon, weer een ITER Business Forum georganiseerd, waarbij de industiële contacen tussen ITER en het bedrijfsleven centraal zullen staan. Meer daarover elders in deze Nieuwsbrief.

Op deze Precisiebeurs was natuurlijk ook een gecombineerde CERN/Dutch Scientific stand waar beursgangers meer informatie konden krijgen over het ILO-net en zich konden opgeven voor een abonnement op deze ITER-NL Nieuwsbrief. Hiervan is ruimschoots gebruik gemaakt zodat er weer een aantal Nederlandse hitech bedrijven aan de verzendlijst zijn toegevoegd. Dit vergroot de kans dat (combinaties van) Nederlandse bedrijven succesvolle aanbiedingen kunnen doen aan nieuw te bouwen wetenschappelijke installaties of upgrades daarvan.


Datum: 
woensdag, 28 november, 2012 tot donderdag, 29 november, 2012
Locatie: 
Veldhoven