SPIE12

01-07-2012 - 06-07-2012

In 2012 was Nederland gastland van de jaarlijkse internationale Astronomen conferentie SPIE. The Society of Photographic Instrumentation Engineers, kortweg SPIE, had meer dan 2000 delegates uit alle windstreken van de wereld naar de Amsterdamse RAI weten te trekken, die van zondag 1 tot vrijdag 6 juli geheel in het teken van dit evenement stond.

Zoals altijd was aan de conferentie een driedaagse industriebeurs verbonden met bijna honderd bedrijven uit alle landen die zich op een of andere manier met het toeleveren aan de Astronomische wetenschap bezighouden. Die bedrijven hadden een stand of een presentatiehoek in de grote hal, de centrale ontmoetingsplaats van de conferentie.

Als gastland konden we natuurlijk niet achterblijven en met een Hollandpaviljoen, waar ruim een jaar voorbereiding aan vooraf was gegaan, bezetten we een prominente plaats, niet over het hoofd te zien door de opvallende oranje Hollandbranding. Ook hadden we een Hollanddesk waar we excursies organiseerden voor conferentiedeelnemers naar ASTRON en ESTEC.

Het fraaie Holland paviljoen werd tijdens een druk bezochte borrel geopend door Hans de Groene, directeur van NWO. In zijn toespraak benadrukte de Groene het ook op deze SPIE geëtaleerde belang van samenwerking met de industrie om topwetenschap te kunnen beoefenen. Hij wees daarbij in het bijzonder op de realisatie van Big Science faciliteiten waar de samenwerking tot uitzonderlijke resultaten leidt. In dat verband noemde hij het recent gelanceerde Topsectorenbeleid van het Ministerie van EL&I. Dit beleid biedt een niet te missen kans voor bedrijven en wetenschappelijke instellingen, waarbij NWO als financier van wetenschappelijk onderzoek het initiatief heeft overgenomen. Voorbeeld daarvan is de oprichting van een Netwerk van Industrial Liaison Officers in Nederland eind vorig jaar, dat ten doel heeft om de Nederlandse industrie te laten profiteren van wetenschapsbeoefening.

De hele organisatie van het Hollandpaviljoen waar het ILO-net bij betrokken was, kwam tot stand door goede samenwerking van Nederlandse wetenschappelijke instellingen op het gebied van de Astronomie en enkele industriële partners en werd gecoördineerd door TNO. Dit soort conferenties met een bijbehorende industriebeurs is een prima formule omdat de kans op commerciële contacten veel groter is dan bij een op zichzelf staande (thematische) beurs. Conferentiebezoekers, doelgroep voor de exposerende industrie, komen meerdere keren per dag langs de bedrijvenstands. Het unieke van dit Holland paviljoen was dat het niet alleen door bedrijven werd bezet maar ook door wetenschappers van de organiserende instituten zoals ASTRON, NOVA, UvA en SRON. Hun aanwezigheid trekt nog meer Delegates aan die vanzelfsprekend ook een kijkje nemen bij de aanwezige Nederlandse bedrijven.

Datum: 
zondag, 1 juli, 2012 tot vrijdag, 6 juli, 2012
Locatie: 
Amsterdam