Dutch Scientific goed vertegenwoordigd op IPAC ‘16
08-05-2016 - 13-05-2016
Dutch Scientific had samen met ASI, Amsterdam Scientific Instruments, een mooie, dubbele stand georganiseerd op de industriële beurs van de IPAC (de International Particle Accelerator Conference) die deze keer gehouden werd in Busan, Z.-Korea. ASI was zelfs met 3 personen vertegenwoordigd en genoot ook volop aandacht van de langslopende wetenschappers en ingenieurs. De 7de IPAC werd gehouden van 8 tot 13 mei 2016, met meer dan 1200 versnellerwetenschappers, ingenieurs, studenten and industriëlen van over de hele wereld.
Volgende keer wordt de IPAC gehouden in Kopenhagen en wordt dan georganiseerd door ESS, met als voorzitter Mats Lindroos. Daarom was ESS ook al volop present in Z. Korea en werd er al volop aandacht geschonken aan Kopenhagen, ESS en het BrightnESS programma, waar RID, het Reactor Instituut in Delft ook volop aan meedoet. Vandaar ook dat Allen Weeks, Head of Communications, External Relations and In-Kind Coordination at ESS er bij was en even op de foto wilde bij de Dutch Scientific stand met Toon Verhoeven.
Ook een interessante presentatie van Frederick Bordry van CERN in het kader van de “Fusion Device and Accelerator Business Workshop 2016”
Hollandpaviljoen op International Particle Accelerator Conference (IPAC2016), van 8-13 mei 2016, Busan Zuid-Korea, http://www.ipac16.org/
De IPAC is ontstaan uit drie conferenties die in drie werelddelen werden gehouden maar elkaar een beetje in de weg zaten. Besloten is om er een jaarlijks evenement van te maken dat elk jaar Europa, Amerika, en nu voor de tweede keer Azië aandoet. Deze zevende editie is een unieke gelegenheid voor bedrijven om kennis te maken met de business kansen die versnellertechnologie biedt, maar vooral in de toekomst zal bieden voor civiele- en medische versnellers. Het ILO-Net heeft het plan opgevat om elk jaar op de IPAC een grote Nederlandse stand neer te zetten waar plaats is voor meerdere bedrijven. In 2011 gingen we als waarnemer naar de eerste Europese IPAC toe. Het heeft er toe geleid dat we in 2012 New Orleans een dubbele stand hebben genomen op de industriebeurs die bij het congres hoort. Dat was bijzonder succesvol ondanks dat we daarvoor helemaal naar Amerika moesten. Voor Shanghai hebben we dat weer gedaan en vorig jaar was het met Dresden een stuk dichterbij, waardoor we een extra grote stand hadden: “The Dutch Lane” Dit jaar was Amerika aan de beurt en waren we er op een wat bescheidener schaal. Voor de verslagen van 2012–2015 kunt u kijken op onze website.
Dit is een belangrijk evenement, voor bedrijven die iets willen betekenen in de versnellerindustrie, dus elke (potentiële) CERN-leverancier. Zelfs als u geen plannen hebt om in het Verre Oosten zaken te doen. 1500 versnellerfysici en -ingenieurs uit alle hoeken van de wereld strijken een week neer in Busan en u bent gedurende die week met ze opgesloten in het Congresgebouw. Als er een klant tussen zit kunt u er bijna zeker van zijn dat u die tegenkomt. De industriebeurs is geïntegreerd met de Postersessies en alle pauzes, ontbijt, lunch en borrels vinden plaats op de bedrijvententoonstelling.
Alle versnellerlaboratoria uit de hele wereld en onder andere CERN zullen met een delegatie aanwezig zijn. De versnellerfaciliteit, PAL, Pohang Acellerator Laboratory waar ook meerdere FEL’s zijn, is medeorganisator van deze IPAC. Alle bekende Europese synchrotrons zullen naar Zuid-Korea komen: ESRF, Soleil, Desy, Diamont, PSI en noem maar op. PAL bouw zelf ook een Vrije Elektronen Laser en FEL’s zijn dan ook een belangrijk onderwerp van IPAC’s. Onze Europese XFEL is natuurlijk van de partij en de FEL van PSI, maar de komende jaren zullen vele FEL’s gebouwd gaan worden. FEL’s zijn versneller gedreven lasers en het lijkt wel een beetje op een heuse hype, eigenlijk niets voor serieuze wetenschappers. Maar dat doet niets af aan het feit dat FEL’s voorbeelden zijn van een niet te missen ontwikkeling van civiele versnellers tot industriële serieproducten bij wijze van spin off van wetenschap die naar de markt komt.
Als Nederland hebben we de ambitie opgevat om een wereldspeler te gaan worden op het gebied van compacte medische versnellers. Dat initiatief gaat een geweldige stimulans krijgen van het Topsectorenbeleid van de overheid. VDL ontwikkelt samen met CERN een compacte versnellermodule die de basis kan worden voor een versneller in ieder ziekenhuis. Maar ook FEL’s kunnen worden uitgerust met dit soort relatief goedkope modulaire aandrijfunits. Nederlandsen bedrijven die dit willen oppakken mogen niet op de IPAC ontbreken. Wellicht zal VDL-ETG volgend jaar alweer voor de vijfde keer een prominente plaats inneemt op de industriebeurs van de IPAC.
En last but not least: ESS. Deze unieke in Lund (Zweden) nieuw te bouwen Neutronenfaciliteit komt nu echt op stoom. Nederland wil daar aan meedoen en of dat zal lukken is mede afhankelijk van de deelnamekansen voor de Nederlandse Industrie. Er wordt op dit moment nagedacht en gewerkt om te komen tot Nederlandse in kind bijdragen. Toon Verhoeven is de Nederlandse ESS-ILO en de ESS-inkoop organisatie omarmt Nederlandse bedrijven nu al.
Als er minstens vijf bedrijven geïnteresseerd zijn gaan we naar de IPAC2016, zullen de kosten van de stand worden gedeeld en zullen wij MIT-subsidie aanvragen voor een Hollandpaviljoen.
Datum:
zondag, 8 mei, 2016 tot vrijdag, 13 mei, 2016