Holland@CERN 2018

06-02-2018 - 07-02-2018

Op 6 & 7 februari 2018 waren 40 deelnemers van 26 Nederlandse bedrijven en instanties aanwezig op CERN voor uitgebreide interactie met werknemers van CERN om kennis op te doen rond de mogelijkheden die er de komende periode zullen zijn om werk voor CERN te doen.

De eerste ochtend waren er presentaties van CERN (https://indico.cern.ch/event/702149/). Deze waren met name gericht op de mogelijkheden tijdens de lange shutdown die eind 2018 zal beginnen en geheel 2019 en 2020 zal duren en de kansen die er zullen zijn om de Hi-Lumi upgrade te realiseren. De presentaties richtten zich zo veel mogelijk op de competenties van de aanwezige bedrijven. Naast deze gerichte presentaties waren er een tweetal bredere presentaties; een over kennisoverdracht van CERN naar de maatschappij. De Nederlander Han Dols die sinds september 2017 bij CERN-KT in dienst is vertelde over het brede scala aan technologieën die vanuit CERN beschikbaar zijn voor commerciële toepassingen. De tweede was van Floris Bonthond die de inkoop regels nog eens grondig uit de doeken deed.

Een belangrijke opmerking was dat men niks meer aan moet bieden dan dat er gevraagd wordt, omdat dit praktisch altijd tot een hogere prijs leidt. En de laagste aanbieder wint. Maar naast deze allerlaagste prijs kan men ook een alternatief bod indienen waar men dingen in kan aanbieden waarvan men denkt dat die het gebruik ten goede zullen komen. Dit kan dan besproken worden indien men het contract wint. Maar zonder een alternatief bod dat tegelijkertijd met de allerlaagste aanbieding wordt ingediend kan er niks extra’s besproken worden. Na deze presentaties was er een lunch met de sprekers en een aantal hoofden van afdelingen.

De tweede ochtend waren er rondleidingen bij ISOLDE en SM18. ISOLDE is een faciliteit waar experimenten met radioactieve bundels gedaan worden. Deze faciliteit laat in het klein alle componenten zien die op andere plaatsen op CERN op grote schaal worden toegepast. SM18 is de faciliteit waar de magneten getest worden die de bundel op koers moeten houden als zij door de 27 km lange tunnel vliegen.

De beide middagen waren er CERN-to-business meetings, waarin tussen de technici en of inkopers van CERN in detail werd gesproken over lopende zaken en toekomstige mogelijkheden voor de verschillende Nederlandse bedrijven. Voor praktisch alle bedrijven is hier nuttige informatie uitgekomen.

Op 6 en 7 februari 2018 organiseren wij weer een Holland@CERN.

Deze keer richten we ons met name op CERN-to-business meetings in het kader van de HiLumi procurement die de komende jaren voor bijna een verdubbeling van de uitgaven van CERN zal zorgen.

Datum: dinsdag, 6 februari, 2018 tot woensdag, 7 februari, 2018
Locatie: CERN

HiLumi is het grootste project op CERN sinds de bouw van de LHC-versneller die zo succesvol is en binnen een jaar het voorspelde en Nobelprijswinnend Higgs-deeltje ontdekte. Er worden weer meet and match gesprekken georganiseerd met alle werkpakket- en projectleiders van HiLumi. Daarnaast is er natuurlijk ook aandacht voor de andere projecten die op CERN de komende jaren gebouwd gaan worden. Voor het HiLumi project is dit de algemene webpagina en hier staan de te verwachten calls for tenders. CERN heeft voor meer informatie een speciale Industry Relations and Procurement website for the HL-LHC project. Meer informatie over de CERN procurement procedures is te vinden op onze Big Science CERN pagina.

Specifiek voor dit evenement maken we weer een missieboekje met profielpaginas van alle deelnemende bedrijven. Voor de CERN-to-business meetings maakt CERN koppelingen tussen de deelnemende bedrijven en specifieke CERN medewerkers. Natuurlijk kunt u zelf ook aangeven wie u wil spreken en dan wordt dat geregeld. Wij verwachten dat er per bedrijf 5 tot 10 van dit soort gesprekken geregeld zullen worden.

Wij regelen deze keer geen vervoer en verblijf. Dit moeten de deelnemers zelf organiseren. Bijvoorbeeld Hotel ibis Saint Genis Pouilly Genève, Adagio/ business Park, Novotel Airport ,Odalys of hotel Central.

Praktische informatie voor Holland@CERN:

Gezien een aantal vragen die we gekregen hebben willen wij een aantal zaken nogmaals benadrukken:
- wij zorgen niet voor vervoer en hotels;
- er zijn geen stands

Voor de rondleidingen hebben wij de volgende aandachtspunten:
- Men moet een identiteitsbewijs bij zich hebben;
- Men moet dichte schoenen zonder hak dragen.
- Indien er personen zijn met significante metalen protheses of die zwanger zijn; graag even bij ons melden.
- Aangezien er nog steeds aanmeldingen binnen komen, wat wij natuurlijk heel fijn vinden, moeten we wel aangeven dat voor de late aanmelders misschien geen plaats is bij de rondleiding bij de test faciliteit van magneten. Wij willen nog proberen om voor een kleine groep een andere rondleiding te organiseren. Het zou ons daarbij helpen om te weten wie eventueel een ander deel van CERN zou willen bezoeken.

Holland@CERN 2018 zal de volgende programma onderdelen hebben:

CERN-to-business meetings
Bezoeken aan faciliteiten en laboratoria
Presentaties van CERN

De tijdslijn die we voor ogen hebben is als volgt:

Maandag 5 februari

Aankomst in Geneve met namiddag of avondvlucht
Dinsdag 6 februari

8:15 Aanwezig bij receptie CERN om toegang te verkrijgen.
8:45 Welcome at CERN
9:00 Vacuum systems -Jose Miguel Jimenez
9:20 CERN procurement - Floris Bonthond
9:40 Mechanical activities in the EN/MME workshop and sub-contracting - Marco Garlasche
10:00 CLIC - Nuria Catalan Lasheras
10:30 coffee
11:00 Hi Lumi presentations
11:00 HL-LHC short introduction and general procurement needs - Isabel Bejar Alonso
11:20 HL-LHC Vacuum components procurement needs - Germana Riddone
11:40 HL-LHC magnets procurement needs - Ezio Todesco
12:00 HL-LHC Collimators and Absorbers procurement needs - Inigo Lamas Garcia
12:20 Knowledge Transfer - Han Dols
12:50 Dutch PIB programme - Matthew Maniscalco
13:00 organised lunch with speakers and department leaders
14:30 - 18:00 CERN-to-business meetings

Wednesday February 7
9:00 Tour of ISOLDE
10:30 transport by bus
11:00 Tour of Magnet testing facility
12:00 return to CERN
12:30 lunch (not organised)
14:00 - 18 CERN-to-business meetings
Evening; return to The Netherlands

 

U kan de bedrijvenbrochure hier vinden.

Contact: Jan Visser