ITER Business Forum groot succes

26-03-2019 - 28-03-2019

Het IBF, ITER Business Forum werd deze keer georganiseerd in Antibes – Juan-les-Pins van 26 tot 28 maart 2019 door de Franse ITER-ILO (Industrial Liaison Officer) Sabine Portier, met medewerking van een aantal andere ITER-ILO’s waaronder Toon Verhoeven. Het Forum wordt om het jaar georganiseerd en deze keer waren er meer dan 1200 mensen (afkomstig van ruim 450 bedrijven en instellingen) op af gekomen. Naast wetenschappers en ingenieurs van ITER-IO, Cadarache en F4E, Fusion-for-Energy, Barcelona waren er vooral vertegenwoordigers van het internationale bedrijfsleven aanwezig.

 

In het kader van PIB-S2B, de Science-to-Business versie van het Partners in International Business was er een Nederlandse stand ingericht. Eén van de deelnemers aan de Nederlandse stand was de kersverse Ingenieur van het jaar Eelco Osse, directeur van Boessenkool, die net de publieksprijs in ontvangst had mogen nemen. Verder waren de deelnemers Andreas Schönherr, ook Boessenkool, Mo Bigliari en Erik Brom, Mat-Tech, Cock Heemskerk, HIT, Hans Priem en Cees Coolen, VDL, Matthew Maniscalco, TNO, Fabio Angellotti, ATG-Europe en Bart Sijbrandij, INCAA computers. De stand was gecoördineerd door Anneke Spitzen, Eric Boom en Toon Verhoeven.

Nico Schiettekatte, hoofd Economische Zaken en Innovatie Attaché van de Nederlandse ambassade in Parijs, hield een boeiende toespraak tijdens een door de ambassade aangeboden borrel, waar volop belangstelling was van de Nederlandse en internationale deelnemers, waaronder Leonardo Biagioni, F4E en de afscheid nemende Francoise Flament, IO. Nico stond uitgebreid stil bij het bezoek van Bernard Bigot en Johannes Schwemmer, directeuren van respectievelijk ITER en F4E aan DIFFER, het energieonderzoeksinstituut in Eindhoven, op 13 maart 2019. Dit bezoek werd opgezet door Jeannette Ridder van het ministerie van OCW, Toon Verhoeven en ITER en F4E. Hierbij werd ook de mogelijkheid geboden voor een -beperkt- aantal Nederlandse bedrijven om met beide directeuren te spreken. Een mooie quote uit Nico’s toespraak was:

“……in the Netherlands the communication lines are extremely short between fundamental research, applied research and product development.
This ensures our work is not only science-driven, but can also be brought to market relatively quickly.”


Deze boodschap werd die avond nog een aantal keren geciteerd door diverse aanwezigen.

Enkele mooie succesverhalen die we op IBF mochten noteren waren:

Mat-Tech had net een F4E contract in de wacht gesleept op het gebied van het solderen van wolfraam aan koper-chroom-zirkonium voor het IFMIF project in Rokasho in Japan.

HIT kreeg een contract van F4E op het gebied van RH, Remote Handling van de verhittingsantenne (ECRH-UPL) gecoördineerd door Gabriella Saibene. Cock Heemskerk had al veel ervaring opgedaan op dit gebied samen met DIFFER. Cock kreeg ook nog vele complimenten voor zijn toespraak onlangs tot het Europese Parlement waar hij zijn zorgrobot als spin-off van zijn werk voor ITER en F4E beschreef.

ATG-Europe, Noordwijk, heeft net, samen met het Franse Latecoere, een raamwerkcontract binnengehaald voor Mechanical Engineering.

Cocoon’s Alexander van der Zee kon er deze keer toch niet bij zijn. Zijn goede contacten van de vorige IBF in Avignon hadden hem al meteen een contract opgeleverd en uitgerekend deze week begon de grote klus voor Cocoon om de enorme, 30-m diameter, Indiase ITER cryostaatonderkant in te pakken om deze buiten te kunnen opslaan. Diverse sprekers gebruikten al het werkwoord “cocooning”.

Boessenkool’s drone die wel 500 kg kan tillen werd in het verloop van IBF een aantal keren genoemd omdat op de ITER-site transport en logistiek enorme uitdagingen zijn.

VDL werd nadrukkelijk gevraagd om de serieproductie van een aantal uiterst complexe ITER-wandcomponenten op te zetten en ze kunnen hiervoor binnenkort waarschijnlijk met een hele keten Nederlandse bedrijven een contract tegemoet zien.

 

De technische onderwerpen werden gepresenteerd in parallelle sessies met steeds twee onderwerpen tegelijkertijd. Toon Verhoeven was voorzitter van de sessie Heating and Current Drive Systems. Hij had Bertrand Beaumont, IO en Tullio Bonicelli, F4E bereid gevonden een introductie te verzorgen, waarna de verschillende verhittingsmethoden werden uitgediept door Gilbert Agarici, F4E over de Neutrale Bundelsystemen, Gabriella Saibene, F4E over elektronenverhittingssystemen en -wederom- Bertrand Beaumont over de ionenverhittingssystemen.

Een ingelaste bijeenkomst van Gerassimos Thomas, Adjunct Directeur-Generaal van het DG Energie van de Europese Commissie met de aanwezige ILO’s werd ook bijgewoond door Eric Boom en Toon Verhoeven. Ook Bernard Bigot, directeur ITER was hierbij aanwezig. Een verrassend scherpe statement werd door Thomas gemaakt door te stellen dat “de budgetverhoging van 6 miljard voor ITER niet zal kunnen doorgaan als er niet voor gezorgd wordt dat een betere verdeling van de geo-return tot stand komt”. Dus de Commissie gaat er aan werken dat ook de landen waar niet veel ITER en F4E opdrachten terecht komen, beter kunnen gaan scoren.

 

Vanuit Nederland werd aangedragen dat:

  • De groep Nederlandse bedrijven die in ITER zijn geïnteresseerd zijn voornamelijk uit innovatieve MKB’s bestaat, waardoor op de grotere contracten moeilijk kan worden aangeboden
  • Complexe aanbiedingsprocedures en met name benodigde bankgaranties een extra struikelblok vormen
  • Toegang tot subcontracten bij grotere (buitenlandse) primes een geschikte optie voor Nederlandse bedrijven zou zijn, waarbij enige bemiddeling dan wenselijk is
  • Risico’s voor de potentiele aanbieders kunnen worden verminderd door een gefaseerde uitvoering van de contracten, waardoor deze na een ontwerp/prototype fase beter kunnen worden ingeschat en niet vooraf in de prijs hoeft te worden meegenomen.
  • En verder dat er wel een paar honderd Nederlandse high-tech bedrijven in onze database zitten. Maar, na een aantal slechte ervaringen, waarbij ze wel kwalitatief het beste bod hadden uitgebracht, dan toch steeds een bedrijf uit een van de zuidelijke landen door een goedkoper aanbod het contract binnensleepte. Daarbovenop komt nu dat door de hoogconjunctuur vele bedrijven helemaal vol zitten met opdrachten en daarom niet erg geïnteresseerd zijn in ITER.
     

Nederlandse bedrijven worden met name uitgenodigd door Bernard Bigot om te komen bespreken wat de mogelijkheden zijn. Hierbij kunnen waarschijnlijk zelfs de reis- en verblijfskosten voor de bedrijven vergoed worden.

Er werd veelvuldig gerefereerd aan het BSBF, het Big Science Business Forum, als het platform waar bedrijven die al actief zijn in één van de Big Sciences, makkelijk kennis kunnen nemen van vergelijkbare mogelijkheden van andere Big Science organisaties zoals CERN, ESA, ESO, etc. zodat er een grotere markt onstaat met meer business continuiteit. Het eerste BSBF was begin 2018 in Kopenhagen.

De volgende BSBF zal georganiseerd worden in Granada, Spanje van 6-8 oktober 2020. Toon Verhoeven is als lid van het International Organizing Committee ook uitvoerig betrokken bij de organisatie hiervan.

Net vóór het IBF werd ook nog een bijeenkomst voor alle Europese ILO’s georganiseerd. Dit was de tweede bijeenkomst van wat nu PERIIA wordt genoemd. Toon Verhoeven was één van de leden van de voorbereidende Steering Committee. Tijdens de vergadering werd een officiële Europese Associatie opgericht, waarbij Toon tot Board Member werd gekozen met als functie Membership Coordinator.

De Nederlandse stand is gesponsord door het Science to Business – Partners in International Business Program (S2B-PIB). Dit is een publiek-privaat partnerschap, gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).


Een kort fotoverslag van het IBF/19 kunt u vinden via deze link

Toon Verhoeven en Eric Boom, 11 april 2019