Precisie Beurs 2017

15-11-2017 - 16-11-2017

Voor de zesde achtereenvolgende keer heeft het ILO-Net zich gepresenteerd op de Precisiebeurs te Veldhoven, georganiseerd door het Mikrocentrum. Vanuit verschillende perspectieven werden de activiteiten op het gebied van Big Science getoond. In de aanloop naar de beurs op de 15e november werd op de middag en avond van 14 november een bijeenkomst georganiseerd  door het CERN Business Innovation Centre van Nikhef. Jonge ondernemers werd inzicht gegeven in de technologien die vanuit CERN gecommercialiseerd kunnen worden en konden hun eigen ideeën presenteren voor technology transfer op basis van technologie die voor CERN is ontwikkeld. De prijs voor de beste presentatie ging naar Xray4u uit Amsterdam met het idee om een draagbare X-ray systeem geschikt te maken voor inzet bij grote sport evenementen om ter plaatse een eerste analyse te kunnen doen of het nodig is om naar het ziekenhuis te gaan voor een eventuele botbreuk.

Onderdeel van het lezingenprogramma op de woensdag betrof 8 thematische presentaties over Big Science, gegeven door internationale onderzoekers en vertegenwoordigers van de Big Science organisaties, waar onder ESRF, CERN en ITER. De opkomst van tussen de 80 en 100 aanwezigen per presentatie illustreert de toename van interesse voor het thema Big Science op deze Precisiebeurs. Dat gold in het bijzonder voor de presentatie van Sijbrand de Jong, voorzitter van de CERN Council. Zijn presentatie over de activiteiten van CERN, de technologie-ontwikkelingen, en de spin-off daarvan voor vele maatschappelijke toepassingen trok een volle zaal. Dat was eveneens het geval voor de presentatie van Frank Linde, programmaleider zwaartekrachtsgolven van NIKHEF, die op 16 november een inspirerend verhaal vertelde over de ontwikkeling van multi-messenger  astronomie,  waarvan in de zomer van 2017 een eerste waarneming van dezelfde gebeurtenis (het samensmelten van twee neutronen sterren) in het heelal zowel met zwaartekrachtsgolven en Röntgenstraling en zichtbaar licht is gedaan. Deze mogelijkheden wil men verder uitbreiden met de Einstein Telescoop, een nauwkeuriger zwaartekrachtsgolven meetopstelling en neutrino detectie door het KM3NeT experiment. Hiermee krijgen we een vollediger zicht op de verschijnselen in ons heelal. 

Op de beursvloer was het ILO-Net vertegenwoordigd met een kleine stand waarin de ontwikkelingen rond de Einstein Telescoop en ITER werden getoond, met in het bijzonder de Nederlandse inbreng daarbij. Ook deze stand trok gedurende beide dagen veel aandacht.

Zoals vanouds was de Precisiebeurs uitstekend georganiseerd door het Mikrocentrum, en het ILO-Net plant volgend jaar opnieuw aanwezig te zijn.

Datum:  woensdag, 15 november, 2017 tot donderdag, 16 november, 2017
 
Over precies twee dagen is het zover: de 17e editie van de Precisiebeurs. Deze vakbeurs met congres is hét jaarlijkse evenement voor iedereen die zich bezighoudt met de ontwikkeling en productie van hightech componenten, modules en systemen. Het ILO-Net organiseert op woensdag weer een Big Science lezingenprogramma aan de hand van vier typische BS-thema's.

Op donderdag houdt Frank Linde een presentatie over de Einstein Telescoop, een revolutionair nieuwe detector voor zwaartekrachtsgolven die mogelijk in Limburg zal worden gebouwd. Onlangs ging de Nobelprijs voor Natuurkunde naar de ontdekking van zwaartekrachtsgolven, die een nieuw tijdperk in de fysica aankondigt.

Ook zijn er weer grote delegaties van diverse BS-Instituten, oa CERN, ESRF, ITER, die op zoek zijn naar bedrijven om zaken mee te doen. De Delegates doen ook mee in het Meet and Match-programma dat de Precisiebeurs ism de KvK organiseert.

De Big Science Instituten zijn ook vertegenwoordigd met een eigen stand in de Dommelhal, nummer 214(Engineering Plaza).

Voorafgaand aan de Precisiebeurs is op dinsdagmiddag een Entrepreneurships day ism de CERN Bussiness Incubater bij Nikhef:.CERN Bussiness Incubater bij Nikhef: Het is gericht op starters, maar overige belangstellenden zijn ook welkom.

De bedrijvenbrochure kan u hier vinden.