Geslaagde bijeenkomst bij het Mikrocentrum: Big Science Industriedag en Themasessie Opto-Mechatronica

18-09-2019

Het ILO-net en het Mikrocentrum hebben het initiatief genomen om enkele malen per jaar gezamenlijk een themabijeenkomst in het kader van Big Science te organiseren. Deze tweede themabijeenkomst was dit keer gecombineerd met de jaarlijkse Big Science Industriedag van het ILO-net. Voor deze bijeenkomst was een volle dag uitgetrokken (ochtend: BSI, middag: themasessie Opto-Mechatronica) en ca. 50 personen vanuit het bedrijfsleven en wetenschappelijke instellingen gaven acte de présence. De locatie in Veldhoven, aangeboden door het Mikrocentrum, was ruim en prettig en ook de verdere voorzieningen (receptie, catering, audio-visuele middelen) waren van uitstekende kwaliteit.

Na een kort welkom door Eric Boom (dagvoorzitter) en Bart Kooijmans (Mikrocentrum) nam Gerard Cornet als ILO-net coördinator het stokje over. Hij schetste de rollen, ambities en doelen van het ILO-net, de resultaten van de afgelopen periode en de plannen voor de toekomst. Hierna gaven de aanwezige ILO’s korte presentaties over ontwikkelingen binnen hun Big Science gebied (CERN, ESS, ITER, ESS, LOFAR, SKA, HFML-FELIX, ESO en ESA). Er werd ook stil gestaan bij overkoepelende ontwikkelingen zoals samenwerking van ILO’s op Europees niveau en de BSBF conferenties waarbinnen veel Big Science organisaties samenwerken om de industrie een betere toegang te bieden tot hun programma’s.
De ochtend werd afgesloten met een levendige presentatie van Eric Hennes (Nikhef) over technische uitdagingen voor de Einstein Telescoop, toegespitst op opto-mechatronica hetgeen een mooi bruggetje vormde naar de middagsessie.

Na een goed verzorgde lunch met levendige discussies tussen de deelnemers werd het middagprogramma gestart met een introductie van Gerard Cornet die de achtergronden van de themabijeenkomsten en de rollen van het ILO-net en het Mikrocentrum daarbij uiteenzette. De eerste duo-presentatie werd gegeven door Hans Priem (VDL) en Wouter Jonker (TNO) waarbij na een bredere introductie werd ingezoomd op adaptieve optiek (m.n. spiegels) als enabler voor breed scala van toepassingsgebieden. Vervolgens presenteerde Ernst-Jan Buis (Nikhef/TNO) de technische (en ook programmatische) uitdagingen voor de neutrino detector KM3NeT en voor de eerste detector van zwaartekrachtsgolven in de ruimte, LISA. Daarna gaf Marco Beijersbergen (Cosine) ons een inkijkje in wat er zoal speelt bij de ontwikkeling en kwalificatie van de geavanceerde spiegels van de röntgentelescoop voor de ruimtemissie Athena die bij Cosine worden ontwikkeld. De themasessie werd afgesloten door Rik Knoppers van de innovatieve MKB Somnisolutions met een overzicht van eigenschappen en toepassingen van fiber optic sensors die sinds kort ook voor het ITER programma worden ingezet.

Zoals gebruikelijk eindigde de dag met een geanimeerde borrel waarmee een interessante en zeer geslaagde bijeenkomst werd afgesloten.